söndag 15 september 2013

Beslutsgrundande information

Två hus, två stallplatser, fyra olika konstellationer...

Hus 1: 

Stort, mycket karaktär och "charm", gammalt omodernt kök, skaplig tomt, altan, badkar, gammalt härbre man kan använda som carport, 7 km från centrum, bara ett stenkast till Siljan, ligger bredvid en relativt trafikerad väg.

Hus 2:

Lagom stort, fräscht och modernt kök, stor altan, fin tomt som gränsar till en tjärn, möblerat komplett med stor platt-tv, ligger i en mycket pittoresk by, 6 km från centrum, man får ej hyra det under sommaren då ägaren nyttjar det som sitt sommarställe.

Stallplats A:

Människa som hyr in sig där beskriver det på telefon till mig; "det är gigantiska hagar, ooh de är stora och man kan låna till ännu mer!"

Jag, vis av erfarenhet, frågar hur stort det är rent hektarmässigt och får svaret; "ja men alltså det är hektar på hektar och det finns en hel dal också!" Jag upplyser om att jag har hingst och kommer vilja ha 100 meters säkerhetsavstånd till hennes hästar (då hennes ena är ett sto) och får bara jakande svar som vittnar om hur peachy allting kommer att bli.

Väl där går det upp för mig att det rör sig om under ett hektar (och alltså under 100 m) totalt. De hade dessutom delat av hagarna med EN tråd och överallt hängde det härvor med trasseltråd och ström var alltså icke att drömma om. Människan uttalade sig tvärsäkert om att dessa hästar aldrig skulle gå på tråden, till saken hör att hon haft ponnystoet i tre dagar...

Människan lägger nästan en timme (!) på att grundligt informera om både den ena och den andra tävlingsmeriten när det gällde valacken, helt och hållet hitte-på visade det sig med en snabbklick i tdb.

Människan hann även med denna storslagna mening; "jo men du vet jag pjoskar inte, djur är djur och sånt där gör de upp bäst själva, det är bara att låta dem hållas, de får gå och nosa över tråden och sen kan man släppa ihop dem." Fick artigt informera om att den lösningen var inaktuell för min del.

Den rättmätige stallägaren visade dock att det fanns en slänt (inte en hel dal!) som gränsade mot annans mark som man kunde låna och där fanns även en lösdrift.

Sammanfattningvis: tillräckligt stor hage, lösdrift, tillgång till fin stallgång och sadelkammare, ej höloft eller boxar, superba ridvägar och 3 km till ridhus, endast 300 kr/mån för båda hästarna.

Stallplats B:

Riktigt stor hage, lösdrift får vi ordna och betala själva (6000 kr rör det sig om), stall med två boxar finns men "fungerar" ej ens rent lagligt då takhöjd och resterande mått är för dåliga, litet förrådsutrymme med jordgolv, ej vatten på vintern, mindre bra ridvägar, 2,5 km till ridhus, man får ej nyttja "stallet" på sommaren, 1000 kr/mån (!!). Denna stallplats stora plus är att den ej delas med någon annan redan konstaterad knäppskalle.

Hus 1 har en mil till stallplats A och 600 meter till stallplats B.

Hus 2 har 2,5 km till stallplats A och 12 km till stallplats B.

Donna får illustrera ungefär hur jag känner mig:



1 kommentar:

  1. Hus 1 skulle jag rent spontant utefter det du skrivit här hellre välja än hus 2, låter jobbigt att behöva hitta annan bostad under sommaren. Stallplatserna är knepigare, ingen av dem låter 100 % bra... Men det viktigaste är att man trivs och stallplats B låter som att det ändå har potential att du kan fixa iordning lite som du vill, det känns som att det är värt ganska mycket. :)

    SvaraRadera